1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Debatt: Vaccin för samhällsekonomin

Ordet corona eller covid-19 finns med i allt vi gör i dag. Tusen frågor florerar, men i dagsläget finns inga raka svar. Det spekuleras bara till höger och vänster.
Ett samhälle där befolkningen har en stark utbildningsgrund att stå på bygger faktiskt upp en flockimmunitet mot ekonomisk kris, skriver Lärarförbundets representant.
Foto: Annika af Klercker / SvD / TT

Vad vi vet är att coronan lett till ekonomisk kris och det bästa skyddet mot det är utbildning. Redan före pandemin satte effektiviseringar i kommunen sin prägel på skolan och utbildningen. Arbetsbelastningen i förskolan, skolan har ökat markant under de senaste åren. Våra politiker måste inse hur viktigt det är att prioritera investeringar i förskolan, skolan och utbildning även när skatteintäkterna sjunker.

Kommunernas ekonomi var pressad redan före coronakrisen, framför allt genom den förändrade demografin med allt fler unga och äldre. Nu förvärras situationen. Regeringen presenterade vårbudgeten och lovade nya miljarder till kommuner och regioner. Det låter bra, men utlovade tillskott täcker i bästa fall bara nedgången i skatteintäkter.

Vi på Lärarförbundet höjer rösten för vikten av att satsa på kunskap och utbildning, på barn och ungas framtid och på vuxnas möjlighet till omställning. Långsiktigt har investeringar i utbildning positiva effekter för ekonomin. Sambandet mellan ekonomisk tillväxt och utbildning är starkt och ett tungt argument för att investera i en bra framtid för samhället.

Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 149 kr per månad!

I själva verket är utbildning lösningen på så mycket av krisens negativa effekter och det som kan ingjuta hopp och framtidstro. Och grunden för framgångsrika utbildningssatsningar är att lärarna har trygga och stabila villkor för sitt arbete.

Lita på att Lärarförbundet kommer att driva på för att politikerna ska inse att bra utbildning blir viktigare än någonsin för att ta oss ur krisen. Det är därför viktigt att vi lärare får rätt förutsättningar. Mot ekonomisk nedgång finns nämligen inget bättre vaccin än investeringar i bra förskola, skola och bra utbildning. Ett samhälle där befolkningen har en stark utbildningsgrund att stå på bygger faktiskt upp en flockimmunitet mot ekonomisk kris. Ju mer kunskap desto starkare ekonomisk motståndskraft. Så politiker, snåla inte in på möjligheterna att vaccinerna oss mot samhällsekonomisk kräftgång.

Therese Bergman

ordförande

Lärarförbundet Trelleborg