Skänk inte bort skattepengar till privata lycksökare

Låt skattepengarna stanna i verksamheten och användas utifrån skolans och elevernas behov.
Vänsterpartiet i Trelleborg tycker inte att kommunen ska subventionera Internationella engelska skolans etablering.
Foto: JESSICA GOW / TT

På fullmäktigemötet den 16 december beslöt SD/M/KD-styret att ge subventioner till Internationella engelska skolan (IES) för att de ska bedriva skolverksamhet här. I storleksordningen 4 miljoner kronor per år är man beredda att stötta IES med, men beloppet kan bli större.

Då ska man veta att IES är ett privatägt aktiebolag, noterat på Stockholmsbörsen. Det senaste året gjordes en vinst på 154 miljoner kronor.

Lärarnas Riksförbunds tidning Skolvärlden har granskat IES och konstaterar att deras vinst skapas i en kombination av stordriftsfördelar, ”förhållandevis låg lärartäthet, lägre lärarlöner och en stor andel elever med välutbildade föräldrar”.

Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det IES erbjuder är en chans till glädjebetyg, det vill säga betyg som inte motsvarar de kunskaper som visas på nationella prov. Skolverket publicerade i ifjol en rapport som konstaterade att ”Alla friskolegrupper sätter glädjebetyg jämfört med kommunala skolor – men Engelska skolan och Kunskapsskolan ligger i topp”.

Sverige är extremt när det gäller skolverksamhet. Inget annat land tillåter aktiebolag att dränera den offentligt finansierade välfärden på pengar. Alla andra länder har den rimliga ståndpunkten att offentliga medel till skolan ska användas där. Till och med Kunskapsskolans grundare Peje Emilsson har förbluffat konstaterat att ”Sverige har varit ett Klondyke för riskkapitalister”. Förutom minskade resurser till skolan har den extrema politiken inneburit ökade klyftor, de som behöver mest stöd blir utan när vinstjakten styr.

Som om inte allt detta vore nog tänker nu alltså SD/M/KD-styret subventionera IES med ytterligare 4 miljoner kronor per år. Resurser som gör att den egna verksamheten dräneras.

De som behöver stöd och hjälp inom skolans verksamhet är svaga elever, elever med särskilda behov, inte aktieägare. Låt skattepengarna stanna i verksamheten och användas utifrån skolans och elevernas behov. Skänk inte bort skattepengar till privata lycksökare.

Inger Aparicio

Kersti Engström

Lena Lundberg

Rolf Nilsson

Yvonne Nord

Bo Nylander

Mats Sjölin

Vänsterpartiet Trelleborg

Läs mer

Coronavirus

Kommunen saknar skyddsutrustning - ber näringslivet om hjälp

”Vi befinner oss i en extraordinär situation”, skriver Trelleborgs kommun.

Ledare

Politiken måste leda genom krisen

Politiskt ledarskap i kristider handlar om att tydligt vägleda medborgarna, fatta nödvändiga beslut och upprätthålla beredskap. Vikten av skickliga politiska ledare har sällan varit större.

Coronavirus

Ledande politiker vill stoppa försvarsövning: ”Vår sjukvård har inte resurser”

Försvarsövningen Aurora 2020 möter nu stort motstånd även från ledande regionpolitiker.

Coronavirus

Närmare 500 barn i Trelleborg i behov av omsorg om skolan stänger

Trelleborgare med samhällsviktiga yrken har rätt till omsorg av sina barn om skolan stänger. Hittills har närmare 500 barn anmälts till kommunen.

Sport

Gislöv går miste om historisk premiär

Trelleborgslaget missar match på Eleda stadion mot Malmö FF.