Tillsammans kan vi åstadkomma en positiv förändring

Tack Trelleborgs kommun för att ni stöttar Södertäljes förslag till ett nationellt förbud mot fyrverkerier för privatpersoner!
Vi skyddar våra barn med cykelhjälmar, äter ekologiskt, sorterar sopor och strävar efter ett miljötänk – hur kan vi då samtidigt utsätta våra barn för fyrverkeriernas risker, tungmetaller och miljöförstöring?, skriver Gunilla Bohman.
Foto: Terje, Bendiksby

Fyrverkerier innebär brandrisk, skaderisk, att djur och människor far illa. De innebär också miljöföroreningar och de används även som vapen. Men vill man ha ett festligt firande finns alternativ!

”Stoppa fyrverkerier för privatpersoner” är en riksorganisation och finns på Facebook. Den arbetar för ett nationellt förbud mot fyrverkerier för privatpersoner. Till den är ett stort antal lokala Facebook-grupper anslutna och i januari i år bildade vi Facebook-gruppen ”Trelleborgsgruppen mot fyrverkerier”. Redan nu är vi närmare 1 100 medlemmar.

Varje år rapporteras det om bränder orsakade av fyrverkeripjäser – även här i Trelleborg. Ögonskador och andra kroppsskador orsakar kostnader för samhället men framför allt lidande och kanske livslånga handikapp för dem som drabbas. Personer med trauman eller psykisk ohälsa far ofta illa av fyrverkerier. De flesta är väl i dag medvetna om hundar och katter som kan bli så stressade att de dör, men även andra husdjur och vilda djur påverkas. Varje år stressas djur ihjäl, får missfall och skadar sig på grund av att några få roar sig med att bruka fyrverkeripjäser. Dessutom innebär fyrverkerier miljöföroreningar med tungmetaller, skadliga partiklar och gifter som kan orsaka oss allvarliga sjukdomar. Varje färg och explosion är en kemisk reaktion, många gånger med hälsofarliga ämnen! Det är inte pappersskräpet efteråt som är farligt, utan det vi inte ser! Uppskjutna fyrverkeripjäser bidrar till ökad koldioxid i atmosfären och därmed till växthuseffekten plus att det blir surt nedfall vid nederbörd. Vi skyddar våra barn med cykelhjälmar, äter ekologiskt, sorterar sopor och strävar efter ett miljötänk – hur kan vi då samtidigt utsätta våra barn för fyrverkeriernas risker, tungmetaller och miljöförstöring?

Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Tyvärr rapporteras det varje år dessutom om fyrverkeripjäser som används som vapen mot blåljuspersonal och privatpersoner, vilket ju är fullständigt oacceptabelt.

Många länder har nu börjat införa förbud mot fyrverkeripjäser av miljöskäl men också av säkerhetsskäl. Och det finns festliga alternativ till fyrverkerier. Shanghai, Singapore, Kuala Lumpur, Polen, Finland med flera länder firar med ljud/ljusspel som ersätter de hälsovådliga fyrverkerierna eller har oerhört vackra bildspel på natthimlen med hjälp av drönare. Hur fräckt och festligt som helst! Dessutom modernt i tiden.

Tack Trelleborgs kommun för att ni stöttar Södertäljes upprop för ett nationellt förbud mot Fyrverkerier. Tack alla ni som redan är medlemmar i ”Trelleborgsgruppen mot fyrverkerier” och välkomna alla ni som vill ansluta er till vår Facebookgrupp. Tillsammans kan vi åstadkomma en positiv förändring.

Gunilla Bohman

för Facebook-gruppen ”Trelleborgsgruppen mot fyrverkeri”

Läs mer

Corona

Smittskyddsläkaren: Ställ in Sweden Rock

Omöjligt att genomföra festivalen i juni enligt Folkhälsomyndigheten

Ledare

Nej, det är ingen vanlig influensa

Coronaepidemin ska inte negligeras för att Skåne hittills är tämligen skonat. Att spela ner hotet i den missledande tron att viruset endast drabbar gamla och redan sjuka är att missa allvaret.

Coronavirus

Ledande politiker vill stoppa försvarsövning: ”Vår sjukvård har inte resurser”

Försvarsövningen Aurora 2020 möter nu stort motstånd även från ledande regionpolitiker.

Sport

Pa Konate tränar vidare hos TFF med värvningsstopp

”Det är klara direktiv, inga spelare in nu.”

Sport

Gislöv går miste om historisk premiär

Trelleborgslaget missar match på Eleda stadion mot Malmö FF.

Coronavirus

Varannan stol tom under fullmäktige

Det blev ett rekordsnabbt fullmäktigemöte där både ärendelistan och antalet ledamöter hade minskat till hälften.