Annons

Vår jordiska framtid

Det finns de som nu frågar sig; dör vår framtid i jordiska eldhav, i en ny grym epok skapad av människan själv, Antropocen, med stormar av eld som skapat egna vädersystem i Australien, där brandgenererad tornado, en het malström, som vrålar som ett godståg, lyfter och slungar iväg 10 ton tunga brandbilar?
Publicerad 25 januari 2020
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det som man fruktat skulle hända i framtiden har alltså nu redan hänt, konstaterar skribenten och syftar på bränderna i Australien.
Det som man fruktat skulle hända i framtiden har alltså nu redan hänt, konstaterar skribenten och syftar på bränderna i Australien.Foto: Julia Atiyeh /TT

Australier som tar till sig de alltmer akuta varningarna från världens klimatforskare genomlever denna katastrof med särskild fasa. Jag är personligen bekant med flera av dem och det de upplever är ingen godnattsaga.

Det som man fruktat skulle hända i framtiden har alltså nu redan hänt och man är orolig för vad som ytterligare kanske kan komma att hända. Men raseri kommer nu, ett raseri riktat mot politiker, lobbyister, politiska ledare som tyvärr avfärdat vetenskapens varningar som fantasier. Regeringen i Australien domineras av klimatförnekare som inte vill erkänna att katastrofer orsakade av den globala uppvärmningen nu drabbar oss oftare. Men många tar med avsmak avstånd från politiker som så flagrant sviker människor och inte kan erkänna, inte kan inse att människan inte är oskyldig till det som sker och där nu destruktiva krafter påverkar vår tillvaro.

Annons

Hur skall man kunna bryta ner psykologiska murar av förnekelse? Är de mottagliga för hållbara klara argument? Men frågan om klimatpåverkan är mycket komplex. Solinstrålningens påverkan är en viktig faktor av flera. Utströmmande gaser och partiklar från vulkaner eller från fumaroler på oceanbottnar är andra faktorer med utsläpp av heta svavelgaser. Metan kommer också ut i atmosfären särskilt från sibiriska och kanadensiska kustnära områden. Metangas är 21 gånger mer växthuspådrivande än koldioxid CO2.

Som jag skrev (den 20 augusti 2019): ”Står vi inte redan inför ett krisläge? Skall vi fortsätta att såga av den gren som vi sitter på?”

Stig-W Reinlert

sjökapten

Annons
Annons
Annons
Annons