Det sämsta tänkbara för miljön

Replik till Jan Hempel (den 17 mars).
Om Sverige följer Tysklands exempel och ersätter kärnkraften med felberäknade vindkraftverk finns risken att vi måste importera rysk gas vilket kan ge problem i framtiden, eller om vi importerar tysk brunkol så är det sämsta tänkbara för miljön, skriver Bertil Berggren.
Foto: Patrick Pleul/picture-alliance/dpa/AP Images

De av dig efterlysta tidskrifterna heter Forskning och framsteg respektive Sans, gästskribenterna är väletablerade forskare.

Några artiklar har avhandlat svensk elproduktion, där ligger kärnkraft och vattenkraft högst, i botten visas vindkraft som en rät linje på 1 procent. Mittemellan pendlar en kurva importerad el, koleldad från öststater.

Kungliga svenska akademin bildades på 1730-talet efter fransk och engelsk förebild och den goda tanken var att sprida kunskap till folket, dess första preses var Carl von Linné. Akademin har vid några tillfällen gått ut med rådet att inte satsa på vindkraft då den innehåller för lite energi för att vara lönsam.

Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Greta Thunbergs vädjan till politikerna att lyssna till vetenskapen faller här tyvärr platt till marken.

Att bli invald i akademin är inte lätt, högsta möjliga utbildning och bästa möjliga meritlista krävs. Att bli invald i riksdagen är enklare, det är två premisser som gäller, man ska vara svensk medborgare och ha fyllt 18 år. Ett plus är om vederbörande kan argumentera övertygande utan att kunna så mycket.

Med en enkel formel V2 x m/2 kan man kolla vindens energiinnehåll. V står för hastigheten i kvadrat, m står för massan eller tyngden. Om man, i underkant, antar att luftens medelhastighet är 10 km/timme, massan är cirka 0,1 kilo/m3 får man 100x0,1=10, bortses från nämnaren. Jämför med vattenkraft där, i underkant, hastigheten antas vara 100 km/timme, massan är 1 000 kilo/m3, bortses från nämnaren blir det 10 000 x 1 000 = 10 000 000.

Konstateras alltså att akademin har helt rätt, liftens energiinnehåll är litet.

Till sjöss har världens alla rederier upptäckt att vinden innehåller för lite energi för att duga i dagens värld, så alla segelfartyg har ersatts med motordrivna. Till lands har budskapet inte nått fram utan man bygger ut vindkraften.

Diagram i seriösa tidskrifter visar på att vindkraften svarar för 1 procent av Sveriges elproduktion. Jan Hempel anser att det i stället är 20 procent. Det är en märkligt stor skillnad, jag kan bara förstå att det är två olika sätt att räkna, först det vanliga sätter, sedan det andra sättet, låt oss kalla det det politiska sättet.

I Tyskland har miljöentusiaster, kallade die Grüne, haft makt och inflytande i flera år och på det politiska sättet räknat ut att vindkraften har mycket hög energinivå, slopat några kärnkraftverk, byggt ut vindkraften varpå elbrist uppstod. Den kompenserades med gasimport från Ryssland. die Grüne gjorde en ny politisk matematikövning som resulterade i kraftig elbrist som tvingade landet till snabbyggen av brunkolseldade elkraftverk.

Om Sverige följer Tysklands exempel och ersätter kärnkraften med felberäknade vindkraftverk finns risken att vi måste importera rysk gas vilket kan ge problem i framtiden, eller om vi importerar tysk brunkol så är det sämsta tänkbara för miljön.

Bertil Berggren

Läs mer

Corona

Smittskyddsläkaren: Ställ in Sweden Rock

Omöjligt att genomföra festivalen i juni enligt Folkhälsomyndigheten

Ledare

Nej, det är ingen vanlig influensa

Coronaepidemin ska inte negligeras för att Skåne hittills är tämligen skonat. Att spela ner hotet i den missledande tron att viruset endast drabbar gamla och redan sjuka är att missa allvaret.

Coronavirus

Ledande politiker vill stoppa försvarsövning: ”Vår sjukvård har inte resurser”

Försvarsövningen Aurora 2020 möter nu stort motstånd även från ledande regionpolitiker.

Sport

Pa Konate tränar vidare hos TFF med värvningsstopp

”Det är klara direktiv, inga spelare in nu.”

Sport

Gislöv går miste om historisk premiär

Trelleborgslaget missar match på Eleda stadion mot Malmö FF.

Coronavirus

Varannan stol tom under fullmäktige

Det blev ett rekordsnabbt fullmäktigemöte där både ärendelistan och antalet ledamöter hade minskat till hälften.