1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ge människor arbete inte bidrag

När jag läser om problemen kring kommande bärplockning – ja, då är det i alla fall för mig fullständigt ofattbart.
Skribenten kan tänka sig att hoppa in som bärplockare.
Foto: Anna Tärnhuvud

Vad är det väl vi kan läsa?

Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 149 kr per månad!

Jo, att en svensk näringsgren skulle stå helt handfallen, om vi inte får hit bärplockare – som vanligt från utlandet!

Det står att läsa, att bärplockare måste vara utbildade och jo, men visst och då kommer min givna fråga: Vi pratar i nuläget om en svensk arbetslöshet på cirka 9 procent och som i coronatider kommer att öka och skulle inte några enstaka procent av dessa ens klara av att agera bärplockare, eller hur menar man?

Hallongårdens Kerstin Biärsjö träffar väl tyvärr rätt, när det gäller den svenska bidragsstrategin och när hon resonerar så här: ”Skulle du vilja jobba med att plocka bär? Jag tror inte det är många som är utbildade som vill göra detta.”

Jag tycker resonemanget kring behovet av bärplockare – det är precis det resonemanget som passar väl in i det svenska bidragssystemet; enklare att ge bidrag än att få ut arbetslösa i olika jobb. Och vad då, att utbildade inte skulle vilja göra detta?

Att ställa krav på människor i olika situationer – det är inget människan gement mår illa av och jag tycker också att coronakrisen – rent ekonomiskt – borde få politiker och myndigheter att fatta.

Finns det jobb – då finns inga bidrag och så enkelt och lättförståeligt borde det ju vara!

Jag kan också slå vad; dessa 9 procent och med tiden än fler – de är garanterat inte akademiker alla, om nu det ändå skulle vara stötestenen och att man då tydligen skulle vara för fin för att plocka bär.

Här och nu finns ett utmärkt tillfälle för olika myndigheter och för arbetsförmedlingen och som ju blir ny myndighet 2022 – att sätta ned foten och beordra människor i jobb i stället för dessa meningslösa bidrag.

Bidrag som enbart försoffar och som dessutom bidrar till att många nya svenskar aldrig får den naturliga kontakten med varken medmänniskor eller med det svenska språket.

Hur kan kommuner agera? Har man verkligen inget mandat att just få arbetslösa i jobb, när det uppenbart är så, att det kommer att saknas bärplockare i mängder av kommuner i vårt avlånga land och samtidigt finnas mängder av arbetslösa?

Som pensionär skulle jag mycket väl själv kunna tänka mig att ställa upp som bärplockare och jag har rutin från skoltidens potatisplockning hos syskonen Persson i Västra Värlinge.

Och kunde jag plocka potatis då – ja, nog skulle väl jag trots hundratals akademiska poäng klara av ett bärplockarjobb i dag, eller…?

Självklart skulle mitt inhopp och min hjälp vara som volontär och där är det endast corona som avgör min framtid i till exempel jordgubbslandet.

Sigge Hansson

akademiker men inte för fin för att plocka bär