1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ministern lyssnar inte på vetenskapen

Greta Thunberg har lyckats föra ut sitt budskap till politiker om att rådfråga vetenskapen inför en hotande global klimatkatastrof.
Tyskland har i många år byggt ut sin vindkraft vilket skapat elunderskott, det har kompenserats med gasimport från Ryssland, skriver Bertil Berggren.
Foto: Arkiv

Tyvärr kommer det inte att fungera, en politiker väljs inte för sina kunskapers skull utan för sina orubbliga åsikter.

Ett exempel på detta ger Sveriges energiminister som stolt förklarat att landet nu skall satsa 12 miljarder på att bygga ut svensk vindkraftverk, han kan inte ha frågat till exempel Kungliga svenska vetenskapsakademien till råds.

Akademien har flera gånger via pressen varnat för att vinden innehåller för lite energi för att vara värd att satsa på. Sansade tidskrifter visar att vindkraften svarar för 1 procent av Sveriges elproduktion, ministern är övertygad om att det är 11 procent.

Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 149 kr per månad!

Tyskland har i många år byggt ut sin vindkraft vilket skapat elunderskott, det har kompenserats med gasimport från Ryssland. Fortsatt elunderskott har nu tvingat Tyskland att forcerat bygga elkraftverk eldade med lågvärdigt brunkol, ur miljösynpunkt sämsta tänkbara.

Energiministern fattar inte konsekvenserna av Tysklands felsatsningar på vindkraft, han lyssnar inte på råd från vetenskapen.

Min stora beundran för Greta Thunberg, men tyvärr, en aldrig så stor entusiasm kan inte besegra orubbliga troende.

Bertil Berggren