Annons
Insändare

Permitterad arbetskraft behövs inom trädgårdsnäringen och skogsbranschen

Sigge Hansson (den 4 april) tar upp problemen med bärplockningen och arbetslösheten och konstaterar att i Skåne är i det närmaste var tionde arbetsför person arbetslös.
Publicerad 9 april 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är Sverige självförsörjande på tre livsmedel, morötter, socker och mjöl.
Enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är Sverige självförsörjande på tre livsmedel, morötter, socker och mjöl.Foto: Carina Johansen

Detta samhällsproblem belyses mycket bra i insändaren och det finns goda möjligheter för den nya myndigheten som kommer efter arbetsförmedlingens förändring att få i uppdrag att beordra människor att arbeta i stället för att få bidrag. Människor mår i regel mycket bättre när de har en meningsfull uppgift att göra och nya svenskar får dessutom en naturlig kontakt med vårt land och språk.

Coronakrisen har slagit på olika håll i vårt samhälle. Livsmedelskedjan har, undantaget restaurangnäringen, klarat sig bra i krisen. Butikshyllorna fylls ständigt på med såväl svenska som utländska livsmedel, trots att vår självförsörjningsgrad är kring 50 procent och inger oro när solidariteten minskar i EU. Enligt Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, så är vi självförsörjande på tre livsmedel, morötter, socker och mjöl. En låg självförsörjningsgrad för ett land innebär också ett stort behov av importerade livsmedel. Varje dygn, årets alla dagar, rullar cirka tusen långtradare med importerade livsmedel på våra vägar. Dessa långtradare är på väg till landets grossister och matbutiker, för att fylla behovet av livsmedel som vi borde kunna tillgodose själva i landet. Det blir inte hållbart om vi skall importera, frukt och grönt, kött, mejeriprodukter och annat livsmedel. Med andra ord varann tugga av maten är importerad.

Annons

Det gröna näringslivet i vårt land står med öppna armar för att ta emot permitterad arbetskraft från andra sektorer. Enligt beräkningar som överlämnats till Tillväxtverket finns förslag på att underlätta att permitterad personal, och även utländsk arbetskraft som tidigare arbetat i vårt land men i andra sektorer, ska kunna få jobb inom de gröna näringarna. Behovet är stort sedan gränserna är stängda i många länder. Totalt lär det handla om närmare tiotusen personer som på grund av stängda gränser och begränsad rörlighet inom till Europa inte kan ta sig hit för säsongsarbete.

Den gröna näringen är med hög hastighet på väg in i den mest intensiva säsongen och det saknas tusentals människor som inte är på väg till vårt land för att säsongsjobba. Vår inhemska produktion är särskilt viktig eftersom ingen vet om krisen blir långvarig.

Coronaviruset har sin grund i bristande hygien på en livsmedelsmarknad i Kina och har spritt sig som en löpeld över världen. I vår gröna näring arbetar man med sina djur på ett sådant sätt att man undviker att sjukdomar sprids vidare till människor. När den här krisen är över finns det en förhoppning om att man sätter konkreta mål för självförsörjningsgraden i vårt land. Det behövs! Med riktade insatser och en tydlig målsättning så kommer vi säkert att ha fulla hyllor i affärerna. Vi skall inte begränsa oss utan vara med på världsmarknaden och sälja våra produkter som vi skall vara stolta över och värna om. Att vara beroende av andra länder för att kunna föda sin befolkning är inget att eftersträva. Oavsett kris eller inte.

Matproduktion skapar livsmedel och arbeten. Mer mat och fler jobb.

Tommy Bengtsson

Beddingestrand i april 2020

Annons
Annons
Annons
Annons