Annons
Insändare

Tack alla ni som hjälper oss äldre!

Många med mig har synpunkter på hur våra äldre behandlas, i denna coronatid. Jag försöker blanda djupt allvar med lite humor, för att skingra tankarna.
Publicerad 16 april 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten är orolig över att antalet avancerade vårdplatser i Sverige är för få.
Skribenten är orolig över att antalet avancerade vårdplatser i Sverige är för få.Foto: Janerik Henriksson/TT

Många äldre börjar tvivla på sin möjlighet till vidare liv eller vård. Trots att de gett allt i sina tidigare arbetsliv, med att bygga vårt land. Men kan nu få kalla handen om de behöver avancerad- eller annan vård. Vad beror det på?

Om vi börjar med antalet vårdplatser och särskilt för avancerad sådan, så har vi väldigt få, vårdplatser, nästan sämst i EU.

Annons

Äldrevårdsplatser samma historia, bland de sämsta i EU, som minskat kraftigt på senare år.

När coronasmittan kom var budskapet från myndigheterna; ”Nu ska vi skydda våra äldre och sköraste!”

Det lät bra, besöksförbud infördes. Men kollade eller utrustade man personalen som skulle vårda dem? Var de friska och hade tillräckligt med skyddsmaterial, så att de inte gick från rum till rum, bland de inlåsta äldre med smitta? Det fungerade inte, smitta på äldreboenden i de flesta regioner.

Regionerna är enligt lag skyldiga att tillhandahålla skydd vid kriser som denna, det gäller väl våra inlåsta på äldreboenden också?

Beredskapslagren för medicin – är avvecklade! – men våra grannländer har sina kvar.

I medicinbristens Sverige ska vi börja använda hästmedicin, för att söva sjuka patienter.

Hoppas de hinner översätta dosen till människor, annars blir det en evig insomning.

Efter en sådan hästkur, får vi springa några varv på Jägersro, för att dra in lite pengar till våra allt dyrare mediciner. Nu får vi vara glada om de ens finns på apoteket.

Har vår beredskap varit god?

Den borde varit mycket bättre, det får vi väl alla vara överens om. Det måste finnas en rimlig plattform lagrad, för vår överlevnad. Är regionerna rätt nivå att hantera den? Den uppfattning jag fått hittills, tyder på att de inte känner till vad lagen kräver av dem. I så fall skulle det fungerat mycket bättre? Ändå är vi bara i början av den coronasmitta, som började i Kina vid nyår. Vi får hoppas att EU kan få till något bra och gemensamt i framtiden.

Annons

Försvaret var duktiga på att underhålla och utveckla sina beredskapslager. Men de skulle avvecklas där också – nästan allt såldes på rea. Låt försvaret vara med på ett hörn, även vad gäller beredskapslagring till civilsamhället, kan bli en viktig bredviduppgift. Det blir ändå de som kommer att bevaka dessa. Nu har vi sett vad regionerna klarade av, det blev en stor besvikelse och styrning från regeringen verkar ha varit obefintlig.

Det som upprör mig mycket är den nya kölistan till avancerad vård, som jag uppfattar den. Är du 70+ så är du troligen sist i kön här, om du överhuvudtaget får vara med.

Varje gång ”kölistan” med anvisningar från myndigheterna till läkarna kommer på tal, ser jag för mitt inre, en bildsekvens från ett utrotningsläger under kriget, där en tysk officer står på en perrong och lyfter upp en nyanländ gammal kvinnas ansikte med en ridpiska, för att kunna avgöra om hon kan arbeta några veckor till, innan den slutliga duschen.

Blir det fler nivåer på kölistan? Utbildning, låg- mot högutbildade, årsinkomst med mera?

Denna skrivelse som myndigheterna utfärdat, ska underställas domstolen för mänskliga rättigheter, tycker jag.

Tack alla ni som hjälper oss äldre! Vi är djupt tacksamma, utan er hade det inte gått.

Glad Pingst 2021

Annons
Annons
Annons
Annons