1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

SMHI: Mer åska och regn på väg

Onsdagsmorgonen har präglats över kraftiga skyfall och åska. Nu har ovädret dragit vidare norrut. Men än är det inte över. Fler regnskurar och lokal åska är att vänta, varnar SMHI.
På flera håll i östra och södra Skåne har det regnat så mycket som 25 millimeter på kort tid.
Foto: Johan Nilsson / TT

– I går utfärdades en risk för oväder över Skåne, men det kom inte så mycket regn som prognosen visade. Istället kom det större mängder regn under småtimmarna och morgonen, säger SMHI:s meteorolog Marie Staerk.

Åskan och regnskurarna har under morgonen dragit vidare norrut. Men ovädret har återskapats över västra Skåne och de ligger under förmiddagen kvar över området runt Hässleholm.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 149 kr per månad!

Mätningarna visar att det drar iväg norrut, snarare än ut mot kusten, men även de östra delarna av länet kan drabbas av lättare regn.

– Prognosen har fångat utgångsläget ganska dåligt. Det skulle också kunna bli fler regnskurar under lunchen eller eftermiddagen, säger Marie Staerk och fortsätter:

– Södra Sverige har en varm luftmassa som är ganska instabil och då kan det bli åskoväder. Men modellerna kan ha svårt att fånga dem därför att att det är så små förändringar som krävs för att det ska blossa upp.

Temperaturen under onsdagen ligger runt 19 grader, men skulle kunna stiga till 23 grader om solen kommer fram.

Under morgonen till torsdag kommer det fler regnskurar, som dock passerar snabbt. Vid lunchtid visar prognosen att det klarnar upp igen.

På torsdagen passerar en kallfront och temperaturen sjunker något, även om det är soligt.

Men den som tror att kallfronter minskar risken för åska har fel.

– Kallfronter är i sig är ganska aggressiva och kraftiga. Det kan bli åska igen men inte så mycket som under onsdagen, säger Marie Staerk.

SMHI har utfärdat en klass 1 varning för kuling över södra Östersjön under dagen.

– Vattenstånden är över det normala, med det är långt ifrån varningsnivå. Kulingvindarna genererar ingen risk att vattnet tränger in över land, säger Marie Staerk.