1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Utmaningen gav utdelning

Titeln kan låta grym, och ganska feltajmad. Men när Lotta Wenglén återkommer med första solosläppet på sex år, "Alla andra ska dö", är hon faktiskt ute efter att peppa. På nya ep:n är texterna för första gången på svenska, en utmaning som gett utdelning.
Singer-songwritern Lotta Wenglén är tillbaka i eget namn efter sex år. Hälften av nya ep:n är tillkommen i hemmastudion i Böste.
Foto: Tomas Nyberg

Pausen i utgivningen beror inte bara på att andra band och projekt slukat tid. Böstemusikern Lotta Wenglén har också halkat in på teatermusik, bland annat åt Malmö Dockteater. I höst ska hon och sångerskan Cecilia Nordlund vara med i en scenversion av Chaplins "Moderna tider" på Folkteatern i Göteborg.

Titellåten på hennes nya, femspårs ep "Alla andra ska dö" får man ta med lite humor, tycker hon. För det är ju egentligen en pepplåt. ”Palliativ pop”, som hon säger med glimten i ögat.

– Jag har ju döden som drivkraft, säger Lotta. Allt jag måste, min bokföring och annat, gör jag för att få undan allt. Jag har nog dödstädat sedan jag var åtta.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 149 kr per månad!

– Men med åren blir det förstås mer påtagligt var man är i livet och vad man åstadkommit. Visst lider jag väl av en slags dödsångest som jag försöker få kontroll över. Kanske genom att berätta om den på mitt vis.

Turligt nog känner sig Lotta Wenglén ganska förskonad från ett tungt sinne.

– Jag har fått en oförklarlig optimism, säger hon. Den gör det lättare att skriva om sådana här saker utan att bli förstörd.

– Det jag försöker säga är att det inte är du som ska tömma den där tablettburken; inte du, inte här, inte nu. Det är det som är "peppen". Jag försöker inte förneka, jag säger bara att det inte ska hända nu.

”Att göra musik går snabbt”, säger singer-songwritern Lotta Wenglén, ”men texter tar tid. Jag vill ju berätta någonting”.
Foto: Tomas Nyberg

Inspelningarna är gjorda i samarbete med Lasse Johansson Ståle från Cardigans.

– Han är inte så pushig som jag är, han ville egentligen inte lägga på någonting. Så vi kom fram till att det kanske inte ska vara så mycket. Kanske bara det nödvändigaste.

– Låtarna är extremt enkla, och det är skönt. Jag behöver inte visa mig på styva linan och göra smarta saker. Det skulle vara jag och min lilla nylonsträngade gitarr i mitten. Jag har nynnat fram melodierna, och ville fortsätta så. Så att jag kan bära låtarna helt själv även live.

Resultatet har blivit en samling lågmälda sånger med ett stilla, nära tilltal. Och texter på skånska. En stor utmaning. Språket på Lottas fem soloplattor har annars genomgående varit engelska.

– Dels kan man inte komma undan med någonting. Man har färre ord att tillgå, och hur balanserar man mellan att vara lite poetisk och ändå så där rättfram som jag vill vara?

Medan texterna blivit både mer privata och utlämnande, har Lotta Wenglén ibland ifrågasatt vägvalet.

– Man känner sig mer sårbar, säger hon. Det här är jag, utan försök att gömma mig.

– Men det finns en rad som är så svår att sjunga. ”Vi ska mista allt vi älskar, allt vi har". Då måste jag försöka tänka på något annat. Men det kan jag ju inte göra, då blir det inte bra. Och då tänker jag "ditt pucko, varför har du gjort det så svårt för dig själv?"

För en artist är våren 2020 ganska kämpig. Lotta Wenglén har inte några uppdrag som brunnit inne, men corona-oron drabbar både henne och hennes musikervänner.

– Det händer alltid mycket under våren, och många förlorar mycket pengar nu. Hade jag inte haft Folkteatern i höst hade jag fått panik, säger hon.

Viss tröst är att det växer fram fler och fler tjänster för konserter på nätet. Vissa gratis, med möjlighet för fansen att skänka pengar, andra är betalplattformar.

– Man får se till att det här blir en skapande tid istället, säger Lotta. Gå in i det, skriva låtar och livestreama musik. Bara inte bli lamslagen.

Fakta:

Lotta Wenglén

Född: 1971 i Malmö.
Syssla: Artist, musiker, producent.
Bor: I Böste.
Andra projekt: Blind Lake, Det döda köttet, Fullmånen från helvetet, Sunshine Rabbits, Up the Mountain, Dollykollot, Ba-ba-loo.
Aktuell: Skivsläpp ”Alla andra ska dö” och releasespelning fredag 27 mars klockan 20. Se framträdandet via den här länken.