Annons
Ledare

Löfven är bäst på engelska

Stefan Löfven gjorde ett tappert försök att förklara fördelarna med frihandel och marknadsekonomi för Donald Trump. Löfvens regering borde vara lika bra på hemmaplan.
Publicerad 7 mars 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Statsminister Stefan Löfven (S) förklarar marknadsekonomi för USA:s president Donald Trump.
Statsminister Stefan Löfven (S) förklarar marknadsekonomi för USA:s president Donald Trump.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

På den internationella arenan är även den socialdemokratiska regeringen ett marknadsekonomiskt föredöme. Socialdemokraterna och Allianspartierna har sedan länge varit rörande överens om att frihandel är ett koncept som gynnar Sverige och de länder vi handlar med. Det är ingen tillfällighet att den svenska liberalen Cecilia Malmström ansvarar för frihandelsfrågorna i EU-kommissionen och att handelsminister Ann Linde ger lektioner i handelns betydelse för välstånd och fattigdomsbekämpning.

Stefan Löfven försökte under sitt besök i Vita Huset få Donald Trump att ändra sig gällande de ståltullar Trump vill införa för att skydda amerikanska producenter. Det vore övermod att räkna med att statsministern får presidenten att tänka om, men det är utmärkt att Stefan Löfven markerar. Det är alltid bra när en svensk statsminister kan förklara för en amerikansk president hur marknadsekonomi och frihandel fungerar. Till skillnad mot många amerikaners fördomar är Sverige på många sätt mer öppet för konkurrens än USA, där presidenter i olika skepnader genom åren har försökt sig på tullar för att skydda de egna industrierna.

Annons

Att svara på Donald Trumps ståltullar – om de nu går igenom – med nya tullar i Europa är något som EU-kommissionen och Cecilia Malmström har flaggat för. Det bör EU så långt som möjligt avstå ifrån. Moderaternas EU-parlamentariker Christofer Fjellner skriver i SvDApelsiner, whisky, majs och motorcyklar är varor som EU-kommissionen funderar på att belägga med tullar. Förutom det uppenbart dåliga att detta skulle skada konsumenter hemma i Sverige är det mycket tveksamt om detta är acceptabelt enligt Världshandelsorganisationen, WTO:s regelverk. Om det är något EU måste visa nu är att vi står fast vid den regelstyrda världshandeln och inte spelar med i ett eskalerande handelskrig.”

Tullar har nämligen också skadliga effekter för USA. Konsumenterna får betala högre priser och i slutänden förlorar den amerikanska industrin både konkurrenskraft och arbetstillfällen. Donald Trumps politik kommer alltså inte att gynna amerikanerna på det vis han utlovar, vilket kommer att slå tillbaka mot honom själv. Om ett handelskrig bryter ut kan Trump däremot skylla på motparten när den amerikanska ekonomin skadas.

När Stefan Löfven talar engelska i Vita huset har han alltså rätt. Tyvärr är det sämre när Löfven talar svenska på hemmaplan. Här öppnar Stefan Löfven för en ny förmögenhetsskatt (Expressen 3 mars), har redan höjt marginalskatterna för heltidsarbetande medelinkomsttagare och vill driva igenom en vinstbegränsning som slår hårdast mot mindre företag i välfärdssektorn.

Vinstbegränsningsförslaget slår mot branscher där andelen kvinnliga företagare är större än andelen manliga,och kan ha medverkat till den nedgång av nystartade företag i sektorn som noteras i en färsk rapport från Svenskt Näringsliv. Höga marginalskatter har liten eller ingen effekt på statens skatteintäkter, men försämrar däremot det ekonomiska utfallet av lyckosamt företagande och fördyrar för den som vill anställa högkvalificerad personal. Förmögenhetsskatten och arvsskatten var bidragande orsaker till att svenska entreprenörer valde att flytta sig och sina företag utomlands. De skatterna betyder att jobb och tillväxt försvinner från Sverige. Det är med Löfvens skattehot precis som med Trumps tullar – populism som gör alla fattigare.

Marknadsekonomins överlägsenhet för att skapa välstånd borde Stefan Löfven förklara även när han talar på sitt modersmål till det svenska folket. Tyvärr tror inte Socialdemokraterna att det är så de vinner val. Därför får vi tills vidare tyvärr hålla till godo med en statsminister som pratar ekonomi bäst på engelska.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons