1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Smittspridning från alla delar av Skåne: ”Ta ansvar”

Skåne befinner sin i början av epidemin. Det menar läkaren Mattias Waldeck och uppmanar allmänheten att ta sitt ansvar för att minska spridningen.
Mattias Waldeck, smittskyddsläkare, menar att Skåne bara är i början av epidemin.

Fram till den 15 mars var majoriteten av de som smittades i Skåne personer som hade smittats under resa utomlands. De som har fått sin diagnos därefter är huvudsakligen smittade i Sverige, i en del fall av personer som smittats utomlands. Men det finns också flera fall som tyder på att det nu förekommer en smittspridning i samhället.

– Vi ser smittspridning från alla delar av Skåne. Antal nya fall per dag som upptäcks vid inläggning på sjukhus har fram till i går i genomsnitt varit fem per dag men. I går hade vi 11 nya fall och i dag 9. Om detta är tecken till början på en ökad smittspridning är för tidigt att säga, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Skåne.

Antalet covid-patienter som behöver sjukhusvård och intensivvård ökar men ökningen är hittills inte kraftig.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 149 kr per månad!

– Vår bedömning är att vi fortfarande bara befinner oss i början av epidemin. Vi har därför mycket att vinna på att vi alla hjälps åt att göra vad vi kan för att minska smittspridningen i samhället. Och särskilt skydda äldre och personer i riskgrupper från smitta.

Provtagningen för covid-19 är därför fortsatt inriktad på att provta de som behöver läggas in på sjukhus och vårdtagare som insjuknar på äldreboende. Mattias Waldeck påminner om att vikten av att alla tar sitt ansvar för att inte smittas eller smitta andra.

– Gå inte till arbetet eller träffa andra om du har feber eller infektionssymtom från luftvägarna. Om man har det skall man stanna hemma till och med två dygn efter symtomfrihet. Det är också mycket viktigt att alla tvättar händerna ofta, vid behov hostar och nyser i armvecket. Och för att ytterligare minska risken att smitta sprider sig på sjukhus så måste vi inom vården fortsätta med besöksförbud.