Annons
Nyheter

Stort tillslag mot telefonbedragare – flera häktade

De har lurat främst äldre på miljoner. Nu har polisen gjort flera tillslag mot telefonbedragarna och sex personer sitter häktade.
Skåne • Publicerad 13 mars 2019
Petra Stenkula under onsdagens pressträff på Rättscentrum i Malmö om de tillslag polisen gjort mot grupperingar som utsatt äldre personer i hela landet för telefonbedrägerier.
Petra Stenkula under onsdagens pressträff på Rättscentrum i Malmö om de tillslag polisen gjort mot grupperingar som utsatt äldre personer i hela landet för telefonbedrägerier.Foto: Johan Nilsson/TT

Totalt rör det sig om bedrägerier för runt 300 miljoner kronor mellan oktober 2017 och fram till i dag. Det berättade polisen i region Syd under en pressträff på onsdagen.

– Det handlar om runt 7 000 anmälningar under 2018. Det ska jämföras med bostadsinbrotten som ligger på 12 000 samma år. Så det är väldigt omfattande, säger Petra Stenkula, chef för polisens utredningsenhet i region Syd, till SVT Skåne.

Annons

TA har tidigare berättat om polisens arbete mot bedrägerierna, så kallade vishingbrott. Det handlar om kriminella som ringer upp främst äldre och försöker lura dem på bank-id eller andra bankuppgifter. De senaste månaderna har brottsligheten minskat med cirka 70 procent.

– Engagerade kommunpoliser har gjort ett jättejobb för att sprida de brottsförebyggande budskapen i regionen. Kommunpoliserna har ett stort kontaktnät i sitt vardagliga jobb som nu använts i spridandet av vishingsinformation, sa Scott Goodwin, ansvarig för arbetet mot bedrägerierna, till TA i förra veckan.

Och nu sitter alltså även misstänkta frihetsberövade. Tre män och tre kvinnor är häktade och åtal väntas i nästa vecka.

– Sedan 2018 har vi slagit ut fyra grupperingar, säger Petra Stenkula till Sydsvenskan.

Polisen säger, enligt SVT Nyheter, att den här typen av bedrägerier utgör en ”basinkomst” för många tungt kriminella i Malmö. Pengarna som kommer in finansierar annan kriminalitet som vapeninköp, mord och narkotikahandel.

– Det är viktigt att slå ut de här grupperingarna, säger Petra Stenkula till SVT.

Louise Cronholm LöfgrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons