Clara Lerby uttagen i landslaget

Trelleborgaren Clara Lerby har för första gången blivit uttagen i A-landslaget. ”Det kom lite tårar”, säger 20-åringen.
Clara Lerby är uttagen i det svenska handbollslandslaget.
Foto: Jonas Bergström

När förbundskapten Henrik Signell presenterade sin trupp till OS-kvalet i mars på måndagen fanns två debutanter med i truppen. En av debutanterna är 20-åriga Clara Lerby från Trelleborg.

– Jag visste ju att Marie Wall inte är med och jag har ju alltid drömt om att få spela i A-landslaget, men det kom ändå som en fullständig överraskning. Jag började gråta, så glad blev jag. Det ska bli jättekul att få åka till Spanien med så duktiga medspelare och få dra på sig landslagströjan för första gången i seniorsammanhang, säger 20-åringen, till svenskhandboll.se.

När TA-sporten når henne har nyheten fortfarande inte riktigt smält in.

– Jag har nog inte riktigt förstått det, det ska bli sjukt kul, säger Clara Lerby.

Hon fick reda på det själv i lördags, när förbundskapten Henrik Signell, ringde.

– Det kom som en chock. Jag blev jätteglad. Det kom lite tårar. Jag har såklart tänkt att min dag kommer, men att den skulle komma nu var jag inte beredd på, säger trelleborgaren.

Clara Lerby är fostrad i IFK Trelleborg och Trelleborg HBK. När hon skulle börja gymnasiet flyttade hon till Kungälv, och spelade i Kungälvs HK fram till i våras. Inför den här säsongen bytte hon till Lugi, där det gått bra för henne.

Kantspelaren har gjort 82 mål på 18 matcher, och är med det på delad sjundeplats i skytteligan i SHE. Nu kommer belöningen för vänstersexan.

– Jag har fått mycket förtroende och mycket hjälp och det har gjort att jag utvecklats mycket. Jag har fått bättre självförtroende och då har det gått bra. Detta är ett kvitto på att det man har gjort är bra, säger Clara Lerby.

Även Sävehofs Nina Dano, 19, är debutant i OS-kvaltruppen.

– Det ska bli oerhört intressant att se Clara och Nina i det här sammanhanget. Båda har varit nyckelspelare i U-landslagen de senaste åren och är framtidsspelare. Clara har tagit ytterligare kliv sedan hon kom till Lugi och är en vass kontringsspelare, säger Henrik Signell, till svenskhandboll.se.

I OS-kvalet 20-22 mars ställs Sverige mot Spanien, Argentina och Senegal. Kvalet spelas i Lliria i Spanien, och de två bästa länderna går till OS i Tokyo. Landslaget samlas i Valencia den 16 mars.

Clara Lerby kommer även att spela EM-kvalet mot Tjeckien veckan efter, den 25 och 29 mars.

Trelleborgaren har tidigare varit bofast i det svenska U-landslaget och bland annat spelade hon U20-VM för Sverige 2018.

Clara Lerby blir därmed historisk som den första trelleborgaren i ett svenskt A-landslag i handboll på damsidan.

Läs mer

Ystad

Covid-19: Ytterligare två avlidna i Skåne.

Siffror från Intensivvårdsregistret visar vårdtillfällen på olika sjukhus.

Coronavirus

Ledande politiker vill stoppa försvarsövning: ”Vår sjukvård har inte resurser”

Försvarsövningen Aurora 2020 möter nu stort motstånd även från ledande regionpolitiker.

Sport

Pa Konate tränar vidare hos TFF med värvningsstopp

”Det är klara direktiv, inga spelare in nu.”

Sport

Gislöv går miste om historisk premiär

Trelleborgslaget missar match på Eleda stadion mot Malmö FF.

Trelleborg

Utdrag ur belastningsregistret kan krävas för jobb i kommunen

”Det är klart att vi som huvudprincip inte ska ha människor som är kriminella som möter äldre”, säger Venzel Rosqvist (M).