Förkortad säsong för TFF:s damer och IFK:s herrar

På onsdagen meddelade Svenska fotbollförbundet att division två och tre herrar och division ett damer, inte kommer att starta förrän i mitten av juni, och att lagen bara kommer att möta varandra en gång. ”Om herrarna kan starta i maj borde vi också kunna göra det”, säger TFF-tränaren Hans Malmgren
Linn Nilsson och de andra i TFF-dam får vänta till mitten av juni innan det blir seriepremiär.
Foto: Tomas Nyberg

IFK Trelleborgs herrar och TFF:s damer kommer att få en förkortad säsong i år. På onsdagen meddelade Svenska fotbollförbundet att seriestarten skjuts upp till mitten av juni och att lagen bara kommer att möta varandra en gång, i stället för ett möte hemma och borta mot vardera lag. Alltså 11 matcher i stället för 22.

Allt på grund av den rådande situationen med coronaviruset.

TFF-tränaren Hans Malmgren tycker att det är konstigt att herrarnas division ett ska starta i maj, och spela dubbelmöten, men inte damernas motsvarighet.

– Jag förstår inte skillnaden på nivån, varför kan inte vi också börja i maj då, frågar sig Hans Malmgren.

– Jag tycker att det här är tråkigt och att vår serie tar slut för tidigt. Nu kommer varje match bli extremt viktig, säger TFF-tränaren som nu får göra en ny försäsongsplanering.

– Men vi kan ju inte göra annat än att acceptera detta beslut, fortsätter han.

IFK Trelleborgs tränare Hannu Sirviö ställs också inför nya förutsättningar.

– Jag har varit tränare i 28 år men nu ställs man inför en helt ny frågeställning. Att i slutet av mars få reda på att seriestart bli i juni i stället, det är många frågor man ställs inför, och nu får man börja boka träningsmatcher igen, säger Hannu Sirviö.

– Sedan har vi det här med att det blir en enkelserie, vissa lag får fem hemmamatcher, andra sex. Spontant känns det som att det blir elva matcher av cupkaraktär, fortsätter IFK-tränaren.

Detaljfrågor kring exakt seriestart och spelordning återkommer till föreningarna i inledningen av april, meddelar Svenska fotbollförbundet.

Kvalspel till Elitettan för damer samt division två och tre herrar, inleds och genomförs enligt tidigare fastställt format och tidsplan.

"Coronautbrottet innebär exceptionella utmaningar för vårt samhälle. Svensk fotboll måste ta sitt ansvar och på bästa sätt försöka bidra till att situationen hanteras så effektivt som möjligt, så att riskerna för smittspridning minimeras. Men vi ser också till att det fortfarande, om man vidtar alla de åtgärder som Folkhälsomyndigheten uppmanar till, finns möjligheter att ägna sig åt fotboll runt om i landet. Det är också att ta ansvar för folkhälsan", säger förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson till förbundets webbplats.

I och med att IFK:s säsongstart skjuts upp, har klubben ställt in söndagens träningsmatch mot Olympic.

– Jag vill ändå se möjligheterna i det här. Vi får se till att de här nya förutsättningarna blir en möjlighet för oss, säger Hannu Sirviö, som har full förståelse för beslutet.

– Tittar man på samhällsläget hur det ser ut så hade det varit konstigt om vi haft seriestart om mindre än tre veckor, det är min personliga åsikt, säger han.

Allsvenskan, damallsvenskan, superettan, elitettan och svenska cupen har tidigare flyttats fram med förhoppningen att kunna inledas i slutet av maj eller i början av juni.

Hur det blir med de regionala serierna, division fyra till sex herrar och division två till fyra damer, meddelar Skånes fotbollförbund tidigast på torsdagen, skriver de på sin hemsida.

Läs mer

Sport

Trelleborgaren trivs i Malmö FF: ”Spännande satsning”

Har bytt spel i damallsvenskan mot division fyra.

Coronavirus

Uppsägningar och stängda fabriker - coronakrisen slår hårt mot Trelleborg AB

Industrikoncernen har tvingats stänga flera fabriker och har både sagt upp och varslat personal.

Coronavirus

Varannan stol tom under fullmäktige

Det blev ett rekordsnabbt fullmäktigemöte där både ärendelistan och antalet ledamöter hade minskat till hälften.

Coronavirus

Basket: Pirates har fått besked om serietillhörighet

Basketförbundet har bestämt hur superettan ska se ut nästa säsong.

Coronavirus

Innebandy: Division klar för Palmstaden

Skånes innebandyförbund har tagit beslut om serieindelning nästa år.

Coronavirus

Beskedet: OS skjuts upp – ”Tråkigt”

Trist beslut för Trelleborgs OS-hopp.