Annons

Lerby klar för NHL - ”Det här man drömt om”

Trelleborgaren Carl-Johan Lerby har skrivit ett kontrakt med Calgary Flames. Men han kommer att stanna kvar en säsong till i Malmö Redhawks. ”Det är ju det här man drömt om”, säger 21-åringen.
Ishockey • Publicerad 8 maj 2019
Redhawks Carl-Johan Lerby under en SHL-match mellan Malmö Redhawks och Luleå HF i Malmö Arena.
Redhawks Carl-Johan Lerby under en SHL-match mellan Malmö Redhawks och Luleå HF i Malmö Arena.Foto: Andreas Hillergren/TT

En dröm blir verklighet. Carl-Johan Lerby har skrivit på för NHL-klubben Calgary Flames. 21-åringen har tecknat ett tvåårsavtal med den kanadensiska klubben.

– Det känns såklart jättebra. Det är ju det här man drömt om, säger Carl-Johan Lerby till TA-sporten.

Annons

Ett par NHL-klubbar har visat intresse för honom. Under året har intresset från Calgary Flames vuxit.

– Det är några klubbar som varit intresserade under säsongen. Det är min agent som skött snacket med Calgary, men det känns bra, säger Carl-Johan Lerby.

Han har följt laget lite extra den senaste tiden.

– Rasmus Andersson (före detta Malmöspelare) är ju där och det har gått bra för honom. Det verkar vara ett bra lag att utvecklas i och det har ju gått bra för dem i år också, säger trelleborgaren.

Calgary vann i år Pacific division men åkte sedan ut i första rundan i Stanley Cup mot Colorado med 1–4-matcher.

Men trelleborgaren kommer att spela en säsong till i Malmö Redhawks. Calgary lånar ut honom kommande säsong.

– Vi kom fram till det tillsammans, att det är bäst för min utveckling och jag är glad för att Calgary ger mig den möjligheten.

I sommar åker han till Kanada för att bekanta sig med laget och för att vara med på ett träningsläger.

– Då ska jag träffa ledningen och en del av de så kallade utvecklingscoacherna, berättar Carl-Johan Lerby.

Han blir därmed den förste spelaren som växt upp i Trelleborg som blir klar för NHL.

Annons

Backen Kim Johnsson, växte upp i Vellinge, men inledde karriären i Tif Vikings som 9-åring innan han sju år senare gick som junior till Malmö Redhawks. Han gjorde elva säsonger i NHL, med New York Rangers, Philadelphia, Minnesota och Chicago. Han tog även ett VM-guld med Tre Kronor.

Patric Kjellberg, som tog två VM-guld och ett OS-guld med Tre Kronor, och som även spelade sju säsonger i NHL, med Montreal, Nashville och Anaheim, föddes i Trelleborg men spelade aldrig i Trelleborgs IF.

En annan stor ishockeyspelare som fostrats i Trelleborgs IF är Patrik Hersley, som är uppvuxen i Höllviken. Men han spelade aldrig några matcher i NHL, även om han hade kontrakt med Los Angeles och Philadelphia.

Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons