1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Officiellt: Tengryd tillbaka i TFF

På onsdagen presenterade Trelleborgs FF Alexander Tengryd. Han blir assisterande tränare till Kristian Haynes. Dessutom är det nu klart att Magnus Andersson fortsätter i sin assisterande tränarroll.
Nu är det klart att Alexander Tengryd återvänder till TFF, där han startade sin tränarkarriär.
Foto: Tomas Nyberg

Som TA-sporten kunde avslöja i måndags återvänder Alexander Tengryd till Trelleborgs FF. 33-åringen, som lämnade Helsingborgs IF i fredags, blir assisterande tränare under nye huvudtränaren Kristian Haynes.

TA-sporten kan nu även avslöja att det blir officiellt på onsdagseftermiddagen.

– Det känns härligt att vara tillbaka. Framförallt med denna konstellationen, vi har känt varandra i många år. Vi har olika egenskaper men grunden är den samma, vi har samma människosyn och fotbollssyn, säger Alexander Tengryd, om sina nygamla tränarkollegor.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 149 kr per månad!

Alexander Tengryd blir assisterande tränare men får även titeln scout, och ska vara behjälplig kring delen att hitta spelare.

– Vi vill stärka hela kedjan och stärka kopplingen upp till seniorfotbollen. Vi vill också vara tydliga vad gäller Alexanders scoutingdel, det är en del av att stärka den sportsliga organisationen och för att hitta spelare både internt och externt, säger klubbdirektören Mattias Kronvall.

Tengryd kommer också att ha en koppling ner till ungdomsverksamheten.

– Jag ska hitta strukturer och hjälpa dem i den dagliga verksamheten för att få spelare att ta nästa steg, förklarar Alexander Tengryd, om ungdomsrollen i hans tjänst.

Tengryd inledde sin tränarkarriär i Trelleborgs FF, där han även spelade. 2012 lämnade han sitt uppdrag i TFF, där han var U19-tränare men även hjälpte till med seniortruppen, för att gå till Brommapojkarna.

Bara ett halvår senare kom han tillbaka till Skåne när han fick jobb i Helsingborgs IF, som han varit knuten till sedan dess, förutom under 2018 då han var tränare i Helsingborgs samarbetsklubb Ängelholms FF i division ett.

– Det känns som att jag kommer hem. Jag har tillbringat mycket tid här hela livet. Det här är hemma, säger Alexander Tengryd.

– Jag har sju års erfarenhet från andra klubbar sedan jag var här sist och jag har byggt på min erfarenhet och har fått jobba med några av de bästa tränarna i Sverige, fortsätter han.

Han slutade spela i TFF när han var 18 år och blev snabbt tränare. Han gick ledarskapsutbildningen på Eslövs folkhögskola och samtidigt började han som tränare i TFF.

– Allra första uppdraget var i U16-laget tror jag. Efter något år blev det tipselitrollen för mig, berättar Alexander Tengryd.

Från 2008 till 2012 var han knuten till A-laget, först i en scoutingroll. 2012 blev han ännu mer knuten till A-laget. Under dessa år spelade Kristian Haynes och Magnus Andersson i laget.

– Vi vill återta TFF-kulturen och då känns detta jättebra. TFF-hjärtat finns där hos oss alla, säger Kristian Haynes, som meddelade ledningen att han önskade att Alexander Tengryd skulle återvända till Vångavallen.

– Ambitionen att komma tillbaka har hela tiden varit där. Tajmingen nu var perfekt för många personer jag känner är kvar i föreningen, säger Alexander Tengryd.

– Min styrka är på planen. Jag, Kristian och Magnus ska kunna växeldra. Vi är väldigt lika men också olika som gör att vi kommer få så bra effekt som möjligt tror jag, fortsätter Tengryd.

TFF:s nya tränartrojka. Kristian Haynes, Alexander Tengryd och Magnus Andersson.
Foto: Tomas Nyberg

Han har dessutom den tränarlicens som krävs för att vara ledare i ett elitlag, den Pro-licens som Kristian Haynes saknar. Som om inte TFF:s huvudtränare kommer in på tränarutbildningen i vinter har TFF löst den frågan.

TFF börjar träna igen på måndag, men Tengryd börjar sin tjänst först i januari.

Han är tillsvidareanställd, precis som Kristian Haynes och Magnus Andersson.

Dessutom är det klart att Magnus Andersson kommer att fortsätta i sin roll som assisterande tränare med fokus på fysträningen.

Han kommer även att hjälpa damlaget med att lägga upp fysträningen, men även till de äldre ungdomslagen.

– Vi vill ha en rödare tråd genom alla led så vi står bättre rustade, säger Magnus Andersson, om rollen.