1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Peter Swärdh tvingas lämna Trelleborgs FF

Efter den stora förlusten på bortaplan mot Norrby gör Trelleborgs FF drastiska förändringar i ledarstaben. Peter Swärdh blir avsatt från sitt uppdrag och tvingas lämna klubben.
– Jag är extremt besviken, säger tränaren till TA-sporten.
Det blev inte ens en säsong i klubben för Peter Swärdh, som nu får lämna uppdraget som manager i TFF.
Foto: Christine Olsson/TT

– Vi kände att det varit så energilöst i matchen mot Norrby, att vi saknar viljan. Vi börjar bli oroliga för att vi inte kommer kunna säkra kontraktet i superettan, att det fortsätter i den nedåtgående spiralen. Därav ville vi göra en förändring för att få fram mer och ny energi, säger TFF:s styrelseordförande, Torbjörn Jönsson.

Beslutet togs av en enig styrelse under ett extrainsatt styrelsemöte på måndagsmorgonen. Men beslutet grundas inte enbart på den senaste matchens resultat berättar Torbjörn Jönsson.

– Vi har ju haft lite dåliga resultat nu fem matcher i rad, det var väl bara mot Brage vi spelade riktigt bra. Sen tappade vi det helt igen och det såg väldigt orkeslöst ut, säger han.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 149 kr per månad!

Istället blir det Kristian Haynes som tar över som huvudtränare de sista två matcherna i superettan.

TFF ligger för närvarande på en elfteplats i tabellen, med fem poäng ner till negativt kval. På de senaste fem matcherna har laget tagit en poäng. Senast under söndagen förlorade TFF med 4–0 på bortaplan, mot Norrby IF.

Fem dåliga matcher, räcker det för att avsätta en tränare?

– Det var ju lite skakigt före uppehållet i somras också. Sen så spelade de ju faktiskt bra några matcher direkt efter. Men sen faller man lite tillbaka och vi upplevde det som att man liksom inte, jag vet inte hur jag ska uttrycka det, det kändes väldigt lojt, säger Torbjörn Jönsson.

Peter Swärdh tog över som både huvudtränare och sportchef i TFF efter klubbens uttåg ur allsvenskan förra året. Då skrev han ett kontrakt över två år. Beskedet att han nu tvingas skiljas från föreningen kom som en överraskning, säger tränaren.

– Den delen att vi efter matchen mot Örgryte haft en period med bara en poäng på fem matcher och ett antal dåliga prestationer, det är aldrig hälsosamt för ett lag och en förening. Men jag har absolut inte fått känslan att det skulle komma något sånt här, säger Peter Swärdh.

Att han nu får gå rimmar är inte enligt linje med det uppdrag han fått som manager i TFF, menar han.

– Jag är extremt besviken kring beslutet kopplat till uppdraget jag fått.

– Dels finns en känsla att vi kunnat säkra kontraktet tidigare om vi varit lite vassare, det andra är att det här var ett långsiktigt projekt där vi skulle ställa om TFF och skapa en annan plattform framåt. Det var ett stort långsiktig tänk och vid ett märkligt läge väljer klubben att gå från det, fortsätter han.

Kristian Haynes tar nu över som huvudtränare, likt han gjorde under en period efter att Patrick Winqvist fick sluta i den rollen förra året. Den före detta spelaren har de senaste två åren varit assisterande tränare i TFF.

– Kristian har ett förtroende i truppen och i klubben. Han har den energi och vilja som kommer att krävas för att tillsammans med laget leverera resultat, säger TFF:s Mattias Kronvall i ett pressmeddelande.