TFF klart för eAllsvenskan

TFF väljer nu att satsa på e-sport och blir ett av lagen i eAllsvenskan kommande säsong.
I eAllsvenskan möts personer som spelar FIFA. Spelarna representerar olika klubbar.
Foto: Kamil Zihnioglu

TFF lyckades inte ta klivet upp i allsvenskan i fotboll nästa år – på fotbollsplanen. Men framför tv-spelen tar klubben plats i högsta serien kommande säsong.

Trelleborgs FF blir ett av lagen i den så kallade eAllsvenskan säsongen 2019/2020, meddelar klubben i ett pressmeddelande.

– Vi vill vara en klubb för alla och intresset för e-sport är otroligt stort i dag. Det här är ett sätt att stärka varumärket för Trelleborgs FF och få in nya personer i föreningslivet, säger Mattias Kronvall klubbdirektör i Trelleborgs FF, till TA-sporten.

Martin Biärsjö och Mika Loimi är projektledare för införandet av e-sport i Trelleborgs FF. Arbetet är en del i deras utbildning Sport Management vid Malmö Universitet. De kommer att sätta en organisation för e-sport i TFF under deras fyra veckors praktik i klubben.

Nu ska klubben rekrytera tre spelare som ska representera TFF i eAllsvenskan och fredagen den 18 oktober arrangeras ett uttagningsevent, på ännu okänd plats i Trelleborg.

Då kan alla intresserade försöka ta en plats i TFF:s e-sportlag.

– Kravet är att man är 16 år eftersom det är den åldersgräns som gäller i eAllsvenskan, säger Mattias Kronvall.

Martin Biärsjö och Mika Loimi kommer att hjälpa till med rekryteringen av spelare.

– Det behöver inte vara den som vinner uttagningstävlingen som får representera Trelleborgs FF. Vi kommer att scouta spelare under uttagningen för att se vilka som passar in i föreningens värdegrund. Det ska inte vara dagsformen som avgör vem som ska få representera klubben utan vilka personer som passar bäst, säger Martin Biärsjö.

– I dag finns det ingen tjej med i eAllsvenskan och det tycker vi är synd. Vi ser därför gärna att en kvinnlig spelare tar plats i vårt lag, säger Mika Loimi.

Klubben har redan fått förfrågningar från personer som vill representera klubben.

– Gensvaret har varit jättestort. Sedan vi gick ut med att vi kommer att ha ett lag är det flera som har hört av sig och vill representera oss, vi fick även förfrågningar innan det blev officiellt, berättar Mika Loimi.

Redan i början av november måste TFF ha gjort klart med de tre spelare som ska representera klubben.

Andra klubbar har värvat stora e-sportprofiler till sina lag i eAllsvenskan. Men det är inget TFF kommer att göra.

– Vi vill såklart ha bra spelare men det ska också vara inom rimliga gränser, vi ska inte göra en extrem satsning för resultatens skull. Det ska vara personer som passar in i Trelleborgs FF, säger Mika Loimi.

E-sport ska drivas som ett projekt under ett år i TFF och sedan utvärderas.

Serien eAllsvenskan är ett samarbete mellan Svensk Elitfotboll, DreamHack och Discovery. Serien är Sveriges största professionella FIFA-tävling där allsvenskans och några av superettans största klubbar deltar och gör upp om titeln och en ranking i kvalet till världsmästerskapet eWorld Cup.

De spelare som representerar en förening spelar matcherna i klubbens tröja framför skärmen. Superettanlag är inte med i FIFA-spelet, men i eAllsvenskan kan spelarna sätta ihop sina lag själva. Det har resulterat i att även om en person representerar Malmö FF, har den antagligen Lionel Messi och Neymar i laget och inte faktiska Malmöspelare. Därför gör det inget att TFF:s riktiga spelare inte finns med i FIFA.

Enligt planerna ska nästa säsong av eAllsvenskan dra i gång i december.

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Avstängt på E22 efter singelolycka i natt. Bil in sidoräcke på riksväg 19.

Sport

Debuten dröjer för TFF:s senaste nyförvärv

Landskrona väntar i försäsongens fjärde match

Sport

En av fyra målvakter kan vara på väg bort

TFF-tränaren: ”Hampus är etta för mig”.

Sport

Fotbollsprofiler besökte biblioteket

Landslagslegendarer på plats när Bertil Olsson underhöll på biblioteket.

Sport

Trelleborgare uttagen till OS-kval: ”Började gråta”

20-åring debuterar i det svenska handbollslandslaget.

Sport

Utsålt när Bertil Olsson underhåller på biblioteket

En fotbollsnörd berättar om sin resa.