Martin Falkenby: Känslor ska inte styra vår rapportering

Känslor ska inte styra vår rapportering, skriver chefredaktör Martin Falkenby om varför TA ännu inte tagit upp fallet med mannen som sover i sin bil.
Martin Falkenby, chefredaktör TA.
Foto: Tomas Nyberg

Fallet med en hemlös man som närmar sig 90 år har lett till en storm mot Trelleborgs kommun det senaste dygnet. I ett sju minuter långt inslag på sociala medier som publicerades på torsdagseftermiddagen visas mannens situation upp. Inslaget visar upp hur åldringen bor i sin bil på olika parkeringsplatser i Trelleborg. I videon konfronteras enhetschefen på förvaltningen med mannens situation, men uttalar sig inte utan hänvisar till sekretess.

Trelleborgs kommun skickade ut information om ärendet på fredagen. ”Vi har uppmärksammat att det cirkulerar en film om en situation i Trelleborg som väcker stort engagemang. Som framgår av filmen har mannen kontakt med Trelleborgs kommun och det pågår ett ärende” skriver kommunen i sitt utskick och konstaterar att ”vi jobbar gemensamt i kommunen för att lösa ärendet på bästa sätt.”

Många har hört av sig till oss på TA och tycker att vi ska skriva om mannens situation. Därför vill jag förklara varför vi inte har skrivit något mer om ärendet än den här texten.

Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi får ofta in tips av det här slaget och gemensamt för den här typen av situationer är att det är komplicerat och ofta handlar om sekretessbelagda uppgifter, vilket innebär att det tar tid om man ska rapportera sakligt och korrekt – något som vi naturligtvis alltid ska göra.

Känslor ska inte styra vår rapportering, men det är givetvis viktigt att rapportera när människor far illa på grund av brister i det sociala skyddsnätet.

I det här fallet finns det anledning att misstänka att så har skett. Därför arbetar vi med att kontrollera olika uppgifter i ärendet men när och om vi kan publicera något kan jag inte svara på för tillfället.

Läs mer

Coronavirus

Stående ovationer från balkongen när TFF visade upp sig

De äldre på Borgvallen fick en överraskning.

Coronavirus

Skånska bussar kan stoppas av Arbetsmiljöverket

Kräver att främre dörrarna stängs av för på- och avstigning.

Ledare

Politiken måste leda genom krisen

Politiskt ledarskap i kristider handlar om att tydligt vägleda medborgarna, fatta nödvändiga beslut och upprätthålla beredskap. Vikten av skickliga politiska ledare har sällan varit större.

Coronavirus

Skånes sjukvård får oväntad hjälp – många vill bidra

Hotellsängar, labbmedicin, skyddsmasker och personlig hjälp erbjuds.

Coronavirus

Ledande politiker vill stoppa försvarsövning: ”Vår sjukvård har inte resurser”

Försvarsövningen Aurora 2020 möter nu stort motstånd även från ledande regionpolitiker.